Samen werken aan brandveiligheid

Vraag een whitepaper aan

  Blog door Aldo: Samen werken aan brandveiligheid

  Aldo Hendriks, inspecteur en adviseur brandveiligheid

  Aldo Hendriks, inspecteur en adviseur brandveiligheid

  Sinds mei 2022 werk ik bij Vgib als inspecteur en adviseur brandveiligheid. Een mooie en logische stap na mijn eerdere werk bij een bouwbedrijf en bij de brandweer. Bijdragen aan een brandveilige leefomgeving loopt als een rode draad door mijn carrière. Daar zet ik me graag samen met mijn collega’s voor in.

  Ik ben al 22 jaar actief bij de vrijwillige brandweer. Daar werd ik zo enthousiast van dat ik in 2009 de overstap maakte van mijn functie bij een bouwbedrijf naar de brandweer in Zevenaar (later Brandweer Gelderland-Midden). Ik voerde daar veel brandveiligheidsinspecties uit, en toetste bouwplannen en evenementen op brandveiligheid. Met de overstap naar Vgib is voor mij de cirkel rond: hier komen al mijn thema’s samen.

  Mijn werk als adviseur en inspecteur
  Als adviseur brandveiligheid dicht ik de ene keer een antwoord vanachter mijn bureau, op basis van het bouwbesluit en/of mijn kennis van brandveiligheid. De andere keer ga ik op pad om de situatie ter plaatse te onderzoeken en betrokkenen te spreken. Naast het inspecteren van gebouwen op brandveiligheid, begeleid ik ook het herstelwerk. In mijn werk kom ik op veel verschillende plekken. Dat maakt mijn werk veelzijdig en afwisselend. Ik vind het leuk om te blijven leren. Daarom ontwikkel ik me nu in het opstellen van meerjarenonderhoudsplannen (MJOP’s) en inspecties voor gebouwonderhoud. Weer een nieuwe tak van sport.

  Concrete oplossingen realiseren
  Wat ik waardevol vind aan mijn werk bij Vgib, is de praktische toepasbaarheid van onze ideeën. Bij de brandweer bracht ik ook advies uit op het vlak van brandveiligheid. Maar daar stopte mijn werk na het advies. Bij Vgib denken we vérder: we dragen concrete oplossingen aan en rekenen alles door tot aan de kostenbegroting. Zo kom je vooruit en dat motiveert mij.

  Stappen in de energietransitie
  De energietransitie is in volle gang. Technologische innovaties volgen elkaar op. Dit vraagt van ons dat we ons snel aanpassen en blijven vernieuwen, óók qua brandveiligheid. Zo stelt het stallen en laden van elektrische voertuigen nieuwe eisen aan parkeergarages. En als we daken volleggen met zonnepanelen, werpt dit nieuwe vragen op over de brandveiligheid van het gebouw. Het betekent veel voor mij om hier met collega’s aan bij te dragen vanuit bouwkundig perspectief.

  Vrijwillige brandweer
  Als collega bij Vgib krijg je veel vertrouwen en verantwoordelijkheid. Je kunt je werk flexibel indelen en bijvoorbeeld ook thuiswerken. Dat draagt bij aan een gezonde werk-privébalans. Zo ben ik nog altijd bevelvoerder bij de vrijwillige brandweer in Zevenaar. Als ik thuiswerk en er komt een alarm, dan rij ik waar mogelijk snel naar de kazerne. Het werk haal ik dan later in. Heel fijn dat dit zo kan.

  Supergezellig bedrijf
  Vgib is een supergezellig bedrijf. Het team is gemêleerd qua leeftijden en achtergronden. Zoals veiligheidskunde, bedrijfskunde en natuurlijk bouwkunde. We werken als één team, iedereen is gelijk en we hebben aandacht voor elkaar. Verder lunchen we samen, liefst in de tuin. Organiseren uitstapjes en etentjes. Die fijne sfeer is belangrijk voor ons. We helpen elkaar, staan open voor feedback en waarderen tips en ideeën.

  Vakinhoudelijke drive
  Bij Vgib passen collega’s die meters willen maken. We houden overleg concreet en op de inhoud. Daarna gaan we samen aan de slag. Verder is de typische ‘Vgib’er’ enthousiast en nieuwsgierig. Hij of zij kan communiceren met klanten en vindt het leuk om op verschillende plekken in het land te werken. Soms moet je vroeg je bed uit of verder reizen. Maar ook dat hoort bij de dynamiek van ons vak.

  Spreekt mijn verhaal je aan en ben je geïnteresseerd in werken bij Vgib? Bekijk dan onze vacatures. Ons bedrijf groeit en we zoeken nieuwe collega’s. Ontmoet ik je binnenkort op onze prachtige boerderij in Ochten?

  Stel een vraag