Bouwkundig tekenaar (2)

Vraag een whitepaper aan

  Blog door Kevin: nieuwe Vgib-tekeningenbibliotheek

  Kevin van den Tillaart van Vgib

  Kevin van den Tillaart, projectleider en MT-lid

  Ik ben sinds 2013 werkzaam bij Vgib. Naast mijn functie als projectleider maak ik sinds 2021 onderdeel uit van ons managementteam. Ik ben verantwoordelijk voor het tekenwerk en de inspecties, en voor nieuwe ontwikkelingen op dit vlak. De afgelopen 5 maanden werkte ik aan een bijzonder project: het realiseren van onze nieuwe Vgib-tekeningenbibliotheek. Ik vertel er graag meer over.

  Allereerst, wat is een tekeningenbibliotheek? In deze online omgeving bewaren we alle tekeningen per opdrachtgever. Denk aan inrichtings- en elektrotechnische tekeningen en ontruimingsplattegronden. In de bibliotheek lenen wij, onze opdrachtgevers en leveranciers zoals aannemers de tekeningen. We passen deze eventueel aan en plaatsen alles weer terug. Als de tekening is uitgeleend, is deze alléén ter inzage beschikbaar voor anderen. Ze kunnen dan niets wijzigen. Zo krijg je nooit verwarring over het versiebeheer.

  Actuele tekeningen

  Zonder tekeningenbibliotheek ontstaat er vaak een wirwar aan bestanden, in verschillende versies. Op diverse computers, gedeelde mappen en USB-sticks… Dit is ontzettend onpraktisch én soms in strijd met de wet. Voor bijvoorbeeld NEN3140, brandveiligheid en legionellabeheer is het verplicht dat je actuele tekeningen kunt overleggen. En als straks in 2023 de ‘Wet kwaliteitsborging (Wkb) voor het bouwen’ ingaat, nemen de eisen op dit vlak alleen maar toe.

  Bijzonder in de branche

  Onze tekeningenbibliotheek is bijzonder in de branche. Veel vergelijkbare initiatieven zijn ‘open’: er is geen toezicht op bestandstypes en versiebeheer. Zo krijg je alsnog veel conflicterende documenten. Wat Vgib onderscheidt, is dat wij de bibliotheek ook beheren. We geven actuele versies van tekeningen vrij en controleren of ze voldoen aan de tekenafspraken. Zo beschikt onze opdrachtgever áltijd over de actuele tekeningen. 24/7 en op elk device, van tablet tot pc.

  Waarom vernieuwen?

  10 jaar geleden startten we de bibliotheek in overleg met een grote opdrachtgever, PostNL. Zij wilden altijd kunnen beschikken over actuele tekeningen. Eind vorig jaar besloten we dat onze omgeving toe was aan een update. Er zijn veel nieuwe technologische mogelijkheden. We kozen ervoor om over te stappen naar een nieuwe omgeving, ProStream. Samen met mijn collega Martijn nam ik dit project op me. Met bouwer TBQ hebben we de afgelopen 5 maanden de nieuwe bibliotheek opgezet.

  Wat is er veranderd?

  De nieuwe omgeving biedt meer gebruiksgemak, is eenvoudiger te bedienen en zelf in te delen, en bevat een moderne zoekfunctie. Ook zijn er nu meer soorten bestanden op te slaan, zoals 3D-tekeningen. Een andere grote verbetering is de projectomgeving. Hier kun je studies uitvoeren op verschillende varianten van tekeningen. Als de keuze definitief is, sluit je het project weer en sla je de tekeningen eenvoudig op in de beheeromgeving.

  Vernieuwd en verbeterd

  Onze Vgib-bibliotheek is vernieuwd en verbeterd. Maar het meest onderscheidende is nog altijd dat we de regie overnemen qua versie- en bestandsbeheer. Doordat we deze zorg overnemen, is onze opdrachtgever weer in control over het tekeningenbeheer. Met de nieuwe omgeving realiseerden we een mooi product, dat weer minimaal tien jaar meekan. Deze week zetten we de laatste ‘puntjes op de i’ zodat we volgende week live kunnen gaan. We hopen nog veel opdrachtgevers te verwelkomen in onze nieuwe bibliotheek!

  Vgib zoekt collega’s

  Spreekt mijn verhaal je aan en ben je geïnteresseerd in werken bij Vgib? Bekijk dan onze vacatures. Ons bedrijf groeit en we zoeken nieuwe collega’s. Ontmoet ik je binnenkort op onze prachtige boerderij in Ochten?

  Stel een vraag