Vraag een whitepaper aan

  Brandveiligheidscans voor de Cosis-woonvormen

  Zorgorganisatie Cosis biedt hulp bij een verstandelijke of psychische beperking. Ze bieden mensen o.a. een (t)huis en begeleiding in één van hun woonvormen in het noorden van Nederland. Vgib voerde brandveiligheidsscans uit op 20 Cosis-locaties. Met als doel: een veilige woonomgeving voor alle cliënten.

  In de zomer van 2022 besluit Cosis om de brandveiligheid van hun woonvormen te laten beoordelen. Ze wilden scherp in kaart brengen: hoe staan we er nu voor? Ze schrijven een tender uit en Vgib krijgt de opdracht gegund. O.a. het opleidingsniveau en de kennis en ervaring van onze preventiedeskundigen sprong er positief uit in de inschrijving.

  Inzicht met de BIO-scan

  Projectleider Kevin van den Tillaart neemt de interne aansturing van dit project op zich. Collega Erik Oosterbroek wordt het belangrijkste aanspreekpunt voor Cosis. We voerden inhoudelijke brandveiligheidsscans uit op drie aspecten: bouwkundig, installatietechnisch en organisatorisch. Oftewel de BIO-scan:

  • Bouwkundig: zijn de bouwkundige elementen voldoende bestand tegen (uitbreiding van) brand?
  • Installatietechnisch: zijn o.a. de brandmeldinstallaties en blusmiddelen in orde?
  • Organisatorisch: is er overal steeds voldoende personeel om de veiligheid te waarborgen?
  Onze aanpak

  Cosis had vóór de inspecties al een complete vragenlijst klaarliggen, met punten die ze beantwoord wilden hebben. Deze vragen hebben we verwerkt in onze online applicatie. Zodat de checklist van onze inspecteurs ter plaatse dit automatisch bevatte. Dit laat zien hoe Vgib de eigen toolbox gericht per project kan aanpassen.

  Daarnaast realiseerden we een efficiënte inspectieplanning. We planden de inspecties door twee inspecteurs op twee achtereenvolgende dagen, met een hotelovernachting ertussen. Zo waren we in staat om alle 20 locaties in twee dagen te inspecteren. Een mooie prestatie. De samenwerking verliep dan ook vlot, met duidelijke afspraken.

  Veiligheid op één

  Met onze praktische aanpak en strakke planning gaven we Cosis helder inzicht in de brandveiligheid van hun vastgoed. De inspecties op de 20 locaties startten in augustus 2022. Inmiddels zijn ze afgerond en liggen onze bevindingen bij Cosis. Zij kiezen welke acties ze verder oppakken. Daarbij hebben we samen één doel voor ogen: een veilig (t)huis voor de bewoners. Dat staat op één.

  • Meer informatie

   Neem contact op met:
   Rolf Hornes
   Telefoon: 0344 - 64 39 81
  • Deel of mail deze casestudy

  • Meer informatie

   Neem contact op met:
   Rolf Hornes
   Telefoon: 0344 - 64 39 81
  • Deel of mail deze casestudy

  Stel een vraag