Stel een vraag

Circulair bouwen toegepast

De Enschedese corporatie De Woonplaats en Stichting Pioneering gaan gezamenlijk een circulair appartementencomplex realiseren.

Het appartementencomplex in de Enschedese wijk Stroinkslanden is demontabel. Alle gebruikte materialen zijn herbruikbaar. Het complex verrijst in de Enschedese wijk Stroinkslanden, op een plek waar nu nog zeven verouderde seniorenwoningen staan.

Joke Bults van Pioneering benadrukt dat het hier niet om een eenmalige proef gaat. Het relatief kleine bouwproject is de opmaat naar meer en grotere bouwprojecten in en rond Enschede. De ciruclaire ambities sluiten prima aan bij die van de Nederlandse regering. Die willen uiterlijk in 2050 een circulaire economie te hebben. Naast de regering hebben diverse bedrijven, vakbonden, natuur- en milieuorganisaties en kennisinstituten de ambitie omarmd.

Interieur stadhuis Wageningen
Waar in de bouw vaak slecht wordt omgesprongen met hergebruik van materialen, daar is het voor wat betreft interieurs schrijnend te noemen. Een circulaire aanpak is hier broodnodig. Gemiddeld wordt in een gebouw om de vijf jaar het interieur volledig vernieuwd.

Gelukkig zijn er steeds meer voorbeelden van een circulaire aanpak. Zo is het stadhuis aan de Markt in Wageningen na een ingrijpende verbouwing door RAU opgeleverd. Blossom Architecture heeft hier het circulaire interieur ontworpen.
Zo zijn de balies en de zitelementen gemaakt van gebruikte klimtouwen uit omliggende gymzalen. Voor de bewegwijzering in het gebouw, de houten vloer en de sokkels van kunstwerken is gebruik gemaakt van lokale populieren. De tapijttegels komen uit het oude kantoorgebouw en het meubilair is demonteerbaar

Stel een vraag