MJOP voor GGZ

Vraag een whitepaper aan

  Duurzaam MJOP voor GGZ Noord-Holland-Noord

  De overheid stelt hoge verplichtingen aan verduurzaming van de zorgsector. Ook voor GGZ Noord-Holland-Noord is de energietransitie in volle gang. In 2023 actualiseert Vgib hun MJOP met een set aan ambitieuze duurzaamheidsdoelen. Met quick wins én een stip aan de horizon: 95% CO2-reductie in 2050.

  Eén van de verplichtingen vanuit de overheid is dat je verduurzamingsmaatregelen die je binnen vijf jaar terugverdient, direct moet implementeren. En op de lange termijn is een CO2-reductie van 95% verplicht in 2050 t.o.v.1990. Dit terwijl we juist ná 1990 een toename zien in verbruik. De zorg is veel meer elektrische apparaten gaan gebruiken. Van computers en tablets tot airco-units en tilliften.

  Onze aanpak

  Vgib verzorgt al ruim tien jaar het MJOP voor GGZ NHN. En we ondersteunen hen ook al jaren bij het verduurzamen van hun vastgoed. Dit betekent dat er binnen onze organisatie enorm veel kennis aanwezig is van de locaties en installaties. Hierdoor kent de samenwerking in 2023 een vlotte en vloeiende start. Gegevens worden open gedeeld en we brainstormen over de opties en ambities.

  We werken vanuit het grote geheel naar de details. Vanuit het MJOP brengen we de noodzakelijke investeringen in beeld. Wat is de leeftijd van installaties? Waar is al (na)geïsoleerd? Vervolgens leggen we dit naast de lijst met maatregelen vanuit het ministerie. We onderzoeken het historisch energieverbruik en vergelijken dit met het huidige verbruik. De missende gegevens halen we op, bijvoorbeeld bij installateurs.

  Niet te koud

  Zo krijgen we al snel een beeld van wat op orde is en wat aandacht verdient. Daarnaast bepaalt het pand ook deels de mogelijkheden qua installaties en verbruik. Hierin moet je eerlijk zijn. Een historisch pand is prachtig, maar krijg je het duurzaam en tegen welke kosten? Is dit reëel? Krijg je het voldoende geïsoleerd? Een pand waar behandelingen plaatsvinden, mag natuurlijk niet te koud worden.

  Doordachte planning

  Bovenop alle overheidsverplichtingen conformeerde GGZ NHN zich aan de Green Deal Zorg van MPZ (Milieu Platform Zorgsector). Vgib gaat gestructureerd te werk om alle ambitieuze doelen te behalen. Van de quick wins tot de 95% CO2-reductie in 2050. Door goed gebruik te maken van de CO2-reductietool van MPZ, maken we slimme keuzes. Zo vervangen we installaties gepland en gebudgetteerd.

  Structuur aanbrengen

  In dit project hebben we flink wat data nodig. Er zijn veel keuzes te maken, het is een complexe puzzel. Vgib was in staat om hierin structuur aan te brengen, waardoor prioriteiten al snel helder werden. Zo kregen we de verwachte CO2-reductie goed in beeld. Met de juiste maatregelen en aanbevelingen voegen we met het MJOP veel waarde toe, nu én voor de zorg van de toekomst.

  Quote Kevin over GGZ

  • Meer informatie

   Neem contact op met:
   Rolf Hornes
   Telefoon: 0344 - 64 39 81
  • Deel of mail deze casestudy

  • Meer informatie

   Neem contact op met:
   Rolf Hornes
   Telefoon: 0344 - 64 39 81
  • Deel of mail deze casestudy

  Stel een vraag