Stel een vraag

  Groene Leges

  Zo stimuleer je duurzaam gedrag
  Enschede timmert al even aan de weg met duurzame maatregelen. Sinds begin 2016 hoeven bedrijven en consumenten met ‘groene’ plannen geen of aanzienlijk minder leges te betalen voor de benodigde vergunningen. De groene leges is een succesformule zo blijkt, maar ook een dure grap.

  Tot eind 2017 loopt de proef met groene leges. Verbouw je als inwoner van Enschede duurzaam je huis dan kan de kwijtschelding van de leges oplopen tot 4.000 à 5.000 euro.

  Wethouder Leefomgeving Hans van Agteren vertelt dat er zo’n 130 aanvragen zijn gehonoreerd. “Wij willen dat elke woning die gebouwd wordt in Enschede energie-neutraal wordt. Wij merken dat die groene leges een prachtige stimulans vormen.”

  Geld
  De gemeente Enschede voorzag dat 150.000 euro genoeg moest zijn voor de proef, maar in maart bleek het potje al leeg. Hierna werd 400.000 euro vrijgemaakt, dat geld was begin september ook op.

  Het roep bij veel andere gemeente de vraag op: ‘waar betaalt Enschede dit van?’. Het blijkt dat de gemeente twee jaar lang het geld uit diverse potjes heeft gereserveerd.

  Binnenkort gaat de gemeente de proef evalueren en zal blijken of het traject wordt voortgezet. Als het aan Van Agteren ligt wordt de proef voortgezet. “Ik ben ervan overtuigd dat de gemeenteraad dit omarmt. We kunnen aanvragers toch niet teleurstellen?”

  Bedrijven en corporaties
  Niet alleen inwoners van Enschede kunnen gebruikmaken van de groene leges. Ook bedrijven, woningcorporaties en evenementen komen in aanmerking. Het voordeel kan hierbij oplopen tot 50.000 euro.

  Slechts enkele andere Nederlandse gemeenten maken op dit moment al gebruik van de mogelijkheid om leges te verlagen of te schrappen om duurzaam gedrag te bevorderen. Maar hier ligt de focus vooral op het stimuleren van het gebruik van zonne-energiesystemen.

  groene-leges

  Stel een vraag