Stel een vraag

  Keurmerk studentenhuisvesting

  In navolging van onder andere Maastricht krijgt nu ook Leeuwarden een keurmerk studentenhuisvesting.

  Studentenhuisvesting is al langer een doorn in het oog van veel gemeenten. Vooral op het gebied van brandveiligheid willen gemeenten een strakkere regie gaan voeren.

  In Leeuwarden werken gemeente, brandweer, Leeuwarden Studiestad en verhuurders gezamenlijk aan de introductie van het keurmerk. Daarbij ligt de verantwoordelijkheid bij de studenten en hun ouders, benadrukt de gemeente Leeuwarden.

  Ze wil wel zoveel mogelijk checks bieden. De bevoegdheden van de gemeente bestaan uit het periodiek controleren van grote studentenhuizen, dus met vijf of meer eenheden. Voor wat betreft minder grote studenthuizen ligt de verantwoordelijkheid geheel bij verhuurders en huurders zelf.

  De gemeente hoopt met het keurmerk straks een groter bewustzijn over veiligheid te creëren. Studenten kunnen alvast gebruik maken van een app om zo de brandveiligheid van het huis in kaart te brengen.

  Maastricht
  Met het ‘Prettig Wonen Keurmerk’ is Maastricht de eerste stad in Nederland met een keurmerk voor studentenwoningen. Deze woningen zijn brand- en inbraakveilig. De verhuurder moet jaarlijks de brand- inbraakveiligheid controleren en krijgt iedere vijf jaar een onafhankelijk controleur op bezoek.

  Stel een vraag