Stel een vraag

  Nieuwe bouwregels slecht voor mensen met een beperking.

  Een brede coalitie van organisaties valt over de nieuwe bouwregelgeving die het kabinet heeft voorgesteld.

  De nieuwe bouwregels maken het moeilijker voor mensen met een beperking en ouderen om geschikte woonruimte te vinden. Minister Blok wil namelijk de regels versoepelen. Er zouden minder strenge eisen worden gesteld aan de toegankelijkheid en bruikbaarheid van woningen en gebouwen dan voorheen. Ook de verplichte berging sneuvelt, waardoor lichamelijk beperkten niet hun scootmobiel of rollator kunnen stallen.

  Negen landelijke belangenorganisaties – waaronder Ieder(in), de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus, ouderenbond KBO-PCOB, Vereniging Bouw & Woningtoezicht Nederland en de Woonbond – luiden hier de noodklok over.

  Er is voor ouderen en mensen met een beperking al nauwelijks geschikte woonruimte te vinden, signaleren de belangenorganisaties. De minister gaat ervan uit dat de bouwwereld rekening houdt met mensen met een beperking en ouderen. Zij zijn immers de uiteindelijke huurders of kopers. De belangenorganisaties gaan hier niet in mee. Ze zien vooral heil in landelijke eisen om te garanderen dat alle gebouwen toegankelijk blijven.

  Op 19 december is de behandeling van de nieuwe bouwregelgeving in de Tweede Kamer.

  portretfoto-blok

  Stel een vraag