Stel een vraag

  Woningcorporatie wil in 2030 CO2-neutraal zijn

  Woningcorporatie Wonion uit Ulft wil haar woningen in 2030 al CO2-neutraal hebben. Dat is twintig jaar eerder dan de deadline van het Klimaatakkoord van Parijs.

  Het roept de vraag op hoe pak je dit als corporatie adequaat aan. Hoe garandeer je voldoende kwaliteit en neem je de juiste energetische maatregelen? Een wapenfeit van Wonion is dat ze bij renovatie niet precies voorschrijven wat de energetische maatregelen moeten zijn. Aannemers en opdrachtnemers krijgen als ondergrens label B mee. Daarbij moet de markt met slimme oplossingen komen.

  In de strategie paste ook om woningen met een (te) slecht label te slopen en te vervangen door nieuwbouw. Wonion realiseert voor renovatie en nieuwbouw nu uitsluitend nul-op-de-meter-(NOM)-woningen. Maar daarmee realiseer je in 2030 nog geen CO2-neutrale voorraad. Dit lost Wonion op door duurzame energie extern te betrekken. Bijvoorbeeld door een zonnepanelenpark in een veld waarmee energie wordt opgewekt voor veel woningen tegelijkertijd.

  Daarnaast schuwt Wonion het experiment niet. Zo is er aandacht voor gasloos verwarmen. Er loopt nu een proef waarbij in één woning infraroodpanelen zijn geplaatst. Als de proef aanslaat wordt het in meerdere woningen toegepast.

  Een tip voor andere corporaties is om meteen aan de slag te gaan met een zo groot mogelijk deel van de woningen. Daarnaast helpt het om een beleidsadviseur aan te stellen die zich volledig op duurzaamheid richt. Zo’n persoon kan de theorie goed naar de praktijk vertalen.

   

  wonion

   

  Stel een vraag