Stel een vraag

  Visie

  Met beleid de goede dingen doen

  Vgib-directeur Rolf Hornes heeft duurzaamheid in de genen. Niet verwonderlijk dat dit in de visie van het bedrijf verankerd zit.

  Rolf: “Mijn vader leerde mij zuinig zijn en zuinig omgaan met de spullen die je hebt. Hij was een techneut, een werktuigbouwkundige. Een man die met aandacht spullen kon maken en kon repareren. Als kind verwonderde ik me over hoe hij dan rustig en met veel geduld te werk ging. Voor mij ging het allemaal veel te langzaam, mijn verwondering zat in het feit dat alles wat hij deed ook meteen lukte. Met ‘beleid’ noemde hij dat.”

  In de jaren dat Rolf bij ING werkte zag hij van dichtbij hoe beheer en onderhoud een ondergeschoven kindje was in de visie. Rolf: “Nieuwbouwprojecten kregen alle aandacht, daarvan werden prachtige artist impressions gemaakt, dat mocht wat kosten. Onderhoud was vaak te duur of vond men nog niet nodig, totdat er iets fout ging of niet meer werkte, dan was de wereld te klein. Op dat moment besloot ik dat hier iets moest veranderen. We moeten zuiniger omgaan met ons bezit, met de natuur, met onze gebouwen. Zoals mijn vader zei: ‘meer met beleid’.”

  En dat is nu precies de reden waarom Rolf met Vgib is begonnen. “Goed beleid is de koers waar Vgib op vaart. Met beleid de goede dingen doen. Goede dingen doen betekent dat we zuinig zijn op de natuur, dat we ervoor zorgen dat niet alleen wij maar ook toekomstige generaties in hun behoeftes kunnen voorzien. Dat we hergebruik van materialen stimuleren, dat we slimmer bouwen zodat slopen niet meer nodig is waardoor veranderingen gemakkelijk plaatsvinden en kapotte dingen eenvoudiger worden hersteld.”

  Maar voor Rolf betekent de goede dingen doen ook dat gebouwen de gezondheid van mensen beter ondersteunen. “Mensen moeten kunnen vertrouwen op de veiligheid van gebouwen. We moeten ons niet blind staren op beperking van investeringskosten, laten we in een groter perspectief kijken naar de effecten voor exploitatie op langere termijn.”

  Op deze manier wil Rolf dat Vgib de toekomst in gaat. “Als een lerende organisatie waarvan opdrachtgevers het vertrouwen hebben dat de vaklieden die er werken voor hen, en mét beleid precies de goede dingen doen.”

  Stel een vraag

   about.php